I 2017 samlede Danmarks Naturfredningsforening 155.000 kilo affald ind. Jeg er ikke faldet over deres nyeste tal, men de fik vist ikke det hele med, for der lå da en smule tilbage i 2018. Det kan selvfølgelig også tænkes, at der er kommet mere til efterfølgende. Hvilket da er dumt.

Tallet viser selvfølgelig, at der var mange, der smed skrald, men det viser også, at der var en masse, der samlede det op igen. Tak til dem!

 

Overordnet set kan man (=jeg) inddele os i 4 niveauer i forhold til vores skraldevaner:

1. Trump
Personer, som simpelthen ikke ser/anerkender, at der ligger skrald – eller er skideligeglade.

2. Struds
Personer, som godt kan se, at der ligger affald rundtomkring, men som – med undskyldninger af varierende kvalitet – vælger at ignorere det.

3. Egon
Personer, som faktisk gør noget ved skraldet og samler det op. Handlingen udføres dog typisk modvilligt og med utallige eder rettet mod resten af verden (skiderikker). 

4. Gandhi
Personer, som tager sig af skraldet med ro i sindet og uden bandeord og/eller vrede. Jeg ved ikke, om de findes, men tanken er rar.

 
Hvilken en er du?

 

Hvad kan jeg gøre ved det?

Hvis du er på niveau 1, kan det være noget op at bakke at formidle almen fornuft til dig, men eftersom du læser med her, hører du næppe til i denne kategori. Pyha. Denne gruppe kan nemlig give mig lange lygter, og de behøver ikke umiddelbart udvidelse (ikke i længden i hvert fald). Er du derimod en sjælden ”Gandhi”, skal du intet andet gøre end at fortsætte det gode arbejde. Fejr det med et ekstra stykke vegansk squashkage og nyd din zen.

Jeg selv svinger typisk mellem niveau 2 og 3, dog er jeg nok mere Egon end Struds. Når man først får øjnene op for hvor meget skrald, der er, kan det være vældig svært at lukke øjnene for det igen. Jeg bestræber mig derfor på at samle skrald op hver dag – nogle dage meget, andre dage bare en smule. Der er dog også virkelig mange tidspunkter, hvor jeg absolut ikke gider. Derfor bruger jeg disse 3 spørgsmål (i prioriteret rækkefølge) til at guide mig, hvis jeg er i tvivl, om jeg kan slippe udenom:

 

1. Er det dit skrald?
Hvis svaret er ja, er det dit ansvar, basse. Altid. Bare kom i hak.

2. Er det i naturen?
Cigaretskodder omkring busstoppestedets skraldespand er relativt utiltalende, men i naturen kan det have andre konsekvenser end blot vrede blikke og dårligt camouflerede fornærmelser. Bevæger vi os ud af asfaltjunglen og ind i den rigtige af slagsen, kan skodderne havne i maven på dyr eller blive opløst i mulden, hvor de over en årrække afgiver gift og andre godter. Er du ude og nyde de grønne oaser, er det derfor en god idé at samle op, hvis du skulle snuble over et ben fra en havestol eller en pakke blå Kings. 

3. Kan det flyve?
Hvis det kan flyve, kan du være sidste stop inden havet. Her er det selvfølgelig især plastik, der er tale om. Det er naturligvis også god stil at samle op, hvis der er nogen, der har dumpet en halv Port Salud, men den ryger nok ikke direkte ud i havet ved næste vindstød.

 

Du behøver selvfølgelig ikke lade dig begrænse af de 3 spørgsmål – kan du næsten ikke sidde stille ved tanken om at komme ud og samle ind, så giv den bare gas. Du kan fx slå følge med blandt andet mig søndag den 31. marts, hvor Danmarks Naturfredningsforening har arrangeret landsdækkende affaldsindsamling. Du kan gå ind på www.affaldsindsamlingen.dk og se, hvor den nærmeste indsamling er i dit område – eller du kan gå en tur selv med en pose i hånden. Du kan også bare gøre det til en god vane at samle op i det daglige, hvis nu vinden har hevet en tom cigaretpakke ud af skraldespanden (hvilket hænder jævnligt med lige denne genstand). Hvor mange andre miljøvenlige tiltag kan være Helt uoverskuelige at give sig i kast med, kræver dette her faktisk kun at du bøjer dig ned og måske holder noget småklamt i hånden i kortere tid – og tænker du tilbage er begge oplevelser nok noget, du har oplevet før og overlevet. Nu hjælper du bare naturen imens. Afsted med dig.