Jeg kan mærke det på dig. Du har virkelig overvejet at blive i Danmark for klimaets skyld. Du fandt også frem til et på papiret udmærket sommerhus i Marienlyst, men nu har du fået kolde fødder. Det kunne jo blive en lortesommer. Af den slags med døgnregn og 18 grader. Og selvom der sandsynligvis er flere tyskere end danskere på den lokale strand, er det simpelthen ikke eksotisk nok. Du vil have græske mænd og damer i for stramme badebukser. Du vil have pool og så høje temperaturer, at du har en gyldig undskyldning for at bestille kolde drinks klokken 11 om formiddagen. Du vil have menukort, du ikke forstår (eller i hvert fald en tjener, du ikke forstår, for du bestiller alligevel altid souvlaki). Du vil Væk.

Jeg forstår dig godt. Magien med at gå og pakke og ikke kunne falde i søvn, fordi du skal af sted klokken 3.00 om natten. Væk er den panik, som skyllede over dig i sidste uge, da du konstaterede, at hele familiens pas var udløbet, for du nåede heldigvis at få lavet nødpas til alle. Det blev en smule presset, også grundet yngstebarnets lidt dårligt timede skoldkopper, og nu må han godt nok ikke komme i poolen dernede, men det skal nok blive dejligt alligevel. Ud i lufthavnen, hvor en kop dampende varm kaffe og en miniscone til 80 kroner kickstarter ferien. Måske endda en øl og en hotter i stedet, for ”det er jo ferie”. Stemningen falder godt nok lidt, da du konstaterer, at I må vente fire timer ved gaten grundet diverse forsinkelser omringet af skrigende børn og utålmodige forældre, som slet ikke kan overskue, at de nu misser frokost og kølig hvidvin ved poolen, men må nøjes med aftensmad og kølig hvidvin på terrassen. Hvilket lige i det øjeblik er en katastrofe så stor, at det virker uforståeligt, at News ikke står klar til at breake det på landsdækkende TV. Men endelig lykkes det, og I får mast jer ind i maskinen. I får godt nok ikke pladser ved siden af hinanden, da det kostede 800 kroner ekstra, så du må sidde alene med baby og nulre hans skoldkopper, mens din partner simulerer omsorg på afstand og ser den nye Avengers-film. I 3 timer. Så kaos i ny lufthavn. Bagagen er gået tabt, så I må nøjes med håndbagagen et par dage. Bumletur med transferbussen i hvad der føles som uendeligt lang tid. Men så – 14 timer efter vækkeuret ringede, og da du næsten ikke kan mere – når I endelig til hotellet. Du nærmest løber op til værelset, smider skoene og synker ned i den ubekvemme plastikstol på terrassen, mens ungerne drøner af sted mod poolen. Nu er det ferie.

Hvad kan jeg gøre?

Trods tusind ulemper ved flyrejser kan jeg Virkelig godt forstå, at lufthavnen kalder – den kalder også på mig, selvom jeg er blevet bedre til at ignorere den. Det minder mig om en dokumentar, jeg så engang, hvor en flok børn så, hvordan kyllingenuggets blev lavet. De lavede grimasser og sagde ”Ad!” hele vejen igennem, men da først brusk og sener var blevet blendet og paneret, kastede de sig lystigt over godterne. Det samme gør sig gældende med flyrejserne – man ved egentligt godt, at processen ikke er skidegod, men Gud Fader, hvor er det dog lækkert, når man først når i mål. Ikke desto mindre er det klimamæssigt noget hø, så når det nu skal være, kan vi gøre forskellige ting, som gør det lidt mere grønt.

Skær ned på flyturene. Og det gælder både i antallet af gange og afstanden, du rejser.

Det er Rigtig skidt med de lange rejser på tværs af kloden, så dem må du gerne begrænse vældig meget. Husk til gengæld, at det er, når flyet letter og lander, at det brænder mest CO2 af, så undgå mellemlandinger, hvis du endelig bevæger dig længere væk. Endnu bedre vil det dog være, hvis du slet ikke skuer så langt. 

Europa har en masse at byde på, når sommerferien skal planlægges. Og pt lover vejrguderne rigeligt med varme med temperaturer over de 40 grader i den kommende tid. Næste gang skal meteorologerne dog nok vende formuleringerne med turistbureauernes marketingsafdeling, da de lancerer varmen som ”Helvede i Sydeuropa”, men positivt set behøver du ikke tage til Afrika eller Thailand for at blive stegt, hvis det er sådan, du bedst slapper af.

Drop 1. klasse. For en med min økonomi er det et håbløst overflødigt råd, da alt andet end budgetklassen er utænkeligt, men har du mere på kistebunden end mig, kan det være, at det er et reelt valg. Jo mere plads per person, jo færre mennesker kan der være på flyet, og jo større er den enkelte passagers CO2-udledning. Som bonusgevinst kommer du også til at glæde dig Ekstra meget til at lande, hvis du skal flette lår med en eller flere fremmede undervejs, og man siger jo, at forventningens glæde er den største. Er du Sunshine, der er meget glæde at hente hos visse af lavprisselskaberne. Jeg taler af erfaring.

Vælg dit fly med omhu. Gamle fly udleder mere CO2 end nye. Derudover er der også nogen selskaber, der har mere grønt fokus end andre. Det er således ikke helt ligegyldigt, hvem du køber billetten mod sydens palmer fra. Tjek de forskellige selskabers profil ud, de skal nok vifte med alle de grønne vimpler, de kan slippe afsted med.

Køb aflad. Der findes forskellige steder, hvor du kan kompensere for dit CO2-udslip ved at støtte projekter, som arbejder på at hive de gasser ud af luften, som du har sluppet fri på din tur til Dubai (OBS: Kun flyets gasser. Hvad du eventuelt selv slipper fri i kabinen står for egen regning). Nogle af flyselskaberne er endda så samarbejdsvillige, at du kan gøre det via dem, hvilket jo er sympatisk i sig selv – det er bare ikke alle klimaeffekterne, som de tager med i regnskabet, så umiddelbart er det bedst at gå udenom den mulighed.

Men hvordan gør man så?

Det vigtigste er, at det projekt, du støtter, reelt gør en forskel og helst på steder, hvor det ikke var sket uden den økonomiske håndsrækning – så batter det for alvor. Derudover skal det være så bæredygtigt, at man ikke ender med at give penge til projekter, der ikke bliver til noget – så er pengene jo spildt. Gå derfor efter nogen med solid certificering. Og så er det, at de fleste giver op, for med alle de forbehold kommer vi hurtigt ud i noget, der lugter af at blive uoverskueligt. Det Økologiske Råd og Concito (Danmarks Grønne Tænketank) har heldigvis lavet forarbejdet og anbefaler siderne www.carbonfund.org, www.atmosfair.de, www.goldstandard.org og www.myclimate.org. Du kan læse på siderne, hvad de forskellige organisationer gør, hvis du har lyst. Kort sagt kan man sige, at genskovning er blandt de mest effektive måder, man kan hive CO2 ud af luften på, men der er også andre gode initiativer, man kan bakke op om. Og det er ikke engang ret dyrt at støtte dem! For en tur til Mallorca ligger den mellem 70 og 140 kroner – hvis du nu vælger croissanten i Kastrup fra, er du jo næsten i mål!

Rigtig god tur. Og lad nu være med at klappe af piloten, når I lander. Eller gør det i det mindste så også, når det lykkes for buschaufføren at svinge 5C ind på Sundbyvester Plads.